Kijk de UvA Januari 2019

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Bram Belloni

Leegloop expats uit Saoedi-Arabië

De Saoedische prins Mohammed bin Salman ziet de afgelopen maanden de ene na de andere buitenlandse topmanager zijn land verlaten. Deze expats zijn uit het westen gehaald, met bundels oliedollars, om de ambitieuze economische doelstellingen van Saoedi-Arabië vorm te geven. Midden-Oosten-deskundige Paul Aarts over de redenen van vertrek van de vele buitenlanders uit het koninkrijk.

Liza Mugge

'Door deeltijdwerkende vrouw loopt samenleving miljarden mis'

Het is een trend die maar niet uit de mode raakt: deeltijd werken. Sander Schimmelpenninck bespreekt met politicoloog dr. Liza Mügge (UvA) waar het mis gaat. Belangrijk, want de arbeidsmarkt, de schatkist, de samenleving en niet in de laatste plaats vrouwen zélf zijn gebaat bij meer voltijd functies.

Louise Elffers

Scholen bevorderen klassieke statusstrijd

Kinderen met hoger opgeleide ouders hebben op school betere kansen dan kinderen uit een lager opgeleid milieu. De kloof wordt groter op de middelbare school, zegt Louise Elffers, die bij de UvA onderzoek doet naar dit thema. 'Als kinderen in groep acht gelijk presteren, is het verschil in doorverwijzing afhankelijk van het opleidingsniveau van ouders. Kinderen uit lager opgeleide gezinnen worden bij een gelijk prestatieniveau vaker naar vmbo verwezen en kinderen met hoger opgeleide ouders vaker naar havo en vwo. Daardoor krijg je standenonderwijs.'

'Tijd dat kritische, postkoloniale stemmen eindelijk meer ruimte krijgen dan koloniale stemmen'

Achterhaalde ideeën bepalen nog altijd het heersende discours over het koloniale verleden – vernieuwende en kritische geluiden ten spijt. Dat betoogt gastcolumnist Reza Kartosen-Wong.

S. Frequin

Waarom zijn oosterse draken goed en westerse draken slecht?

Tijdens de Kerstvakantie nodigt NPO Radio1 elke dag een kind uit die een vraag aan een wetenschapper mag stellen. Deze uitzending vraagt Yke (10) zich af waarom in het westen draken als kwaadaardige wezens worden gezien, maar in landen als China juist als goede wezens. Het antwoord krijgen we van Kunsthistoricus Sanne Frequin.

Jelle Zuidema

Waar komt de taal vandaan?

Tijdens de Kerstvakantie nodigt NPO Radio1 elke dag een kind uit die een vraag aan een wetenschapper mag stellen. Deze uitzending wil Valerie (10) weten waar de taal vandaan komt. Het antwoord krijgen we van Computationeel taalkundige Jelle Zuidema.

Kijk eens naar de positieve aspecten van gemengde relaties

Gemengde relaties zijn niet problematischer dan andere, en zijn tegelijkertijd inspirerende gemeenschappen-in-verscheidenheid, betoogt Media- en cultuurwetenschapper Reza Kartosen-Wong als gastcolumnist in de Volkskrant.

Sjoerd Repping

'Ophef over Chinese dna-baby's, maar ivf stuitte destijds ook op veel verzet'

De wetenschappelijke wereld werd in 2018 opgeschud: de Chinese wetenschapper He Jiankui liet twee baby's ter wereld komen, van wie hij het dna heeft aangepast. Een gebeurtenis die laat zien dat de ontwikkelingen op het gebied van de voortplantingsgeneeskunde razendsnel gaan. Hoogleraar Voortplantingsbiologie, Sjoerd Repping, is nauw betrokken geweest bij baanbrekende onderzoeken. Na twintig jaar neemt hij afscheid van het "dynamische" vakgebied. "We ontdekken nieuwe dingen en ook de maatschappelijke aspecten van nieuwe ontwikkelingen maakt het interessant."

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

15 januari 2019